Den stærke fiskesuppe med vinterurter, nybagte boller og aioli
Antal personer
4-6
Antal personer
4-6
Instruktioner
Fiskesuppe
  1. Hvis du køber din fisk hos fiskehandleren så få fiskebenene med. Hvis du har købt hel fisk skal den ordnes og fisken skæres i 2*2 cm lange stykker. Rens dine fiskeben for blod, og kom dem op i en stor gryde med koldt vand på. Kog stille op mens du skummer af. Imens ordner du lyse urter, et pillet løg, lidt hvidløg, rester af lyse urter såsom fennikel og porre. Skyl godt. Når fonden kommer op på simrepunktet skal den stå i ti min. Sluk og træk gryden til side, skum af igen og tænd op, tilsæt dine urter og hold på simrepunktet igen i ti min. Husk at skumme af. Gentag det sidste gang, og løft så fiskeben og urter op med en hulske. Sigt fonden igennem en fin sigte op i en ren gryde og undgå at hælde det hele igennem, stop når du kan se bundsnavset i gryden, det er det du ikke skal have med. Træk evt. et stykke køkkenrulle hen over gryden får at fjerne det sidste skidt. Kog fonden op og reducere til den smager af mere. Den kan kun bliver bedre. Kom kartofler, porre, gulerod, fennikel, hvidløg, chili (uden kerner og med mulighed for at tage den op), reven skal af citron og laurbærblade, limeblade, i en stor gryde med fiskefond og hvidvin. Kog op og lad det simre i ca. tyve min. Tjek kartoflerne; de skal være møre men bestemt ikke færdige. Kom din ordnede fisk i suppen og lad den simre ca. ti min. mens du skummer suppen af. Det er vigtigt, at fisken ikke får for meget, da den vil smuldre. Du skal her smage suppen til med ingefær og evt. mere chili.
Aioli
  1. Nu skal suppen mødes med aiolicremen. Mos hvidløgene i en morter med salt. Tilsæt en æggeblomme ad gangen, mens du støder, hæld olie i dråbe efter dråbe lige til det ligner mayonnaise. Tag ¾ aiolien og 1 æggeblomme, ½ dl cremefraiche 38% i en skål. Pisk heri ca. 1½ dl af den varme suppe uden fyld, dråbe for dråbe i aioli-blandingen. Hæld den tilbage i suppen og varm den forsigtigt igennem mens der piskes. Suppen må ikke koge nu. Suppen serveres med resten af aiolien og nybagt brød ved siden af. Suppen anrettes i en stor dyb tallerken og pyntes med koriander eller dild.